despre Carrie Bradshaw în Uniunea Sovietică

The things we find out about the past, change how we feel about the present.

***

Un fel de Carrie Bradshaw în varianta Sovietică, mă retrag într-un apartament gol într-o zi de vineri when my mind is busier than any bar or club; nemachiată, cu părul în ochi și în maiou prin care mi se văd sînii.

Mi-am făcut барная стойкэ din scîndura de călcat. У меня тоже праздничное настроение.

În ecranul laptop-ului se reflectă peretele încleiat cu Фото обои și beculețele de brad. Le-am atîrnat de cuiele  pe care, înainte, se drăpănau peisaje cu păduri străbătute de rîu, în care foarte любительски se reflectă apusul. Peisaje de-acelea care se cumpărau La Tablouri și se dăruiau la casă nouă prin anii 90.

Îi o casă (cu familie) din acelea unde florile-s pe abajur, pe ceas, covor și perdele, dar niciodată-n vază. Ușa de la baie nu se închide și pe capacul veceului cu delfin stă un rulon de Альбатрос.  Lumină la bucătărie nu-i, ceea ce explică cutiile de chibrite și lumînările церковные de pe frigider. Presupun că trebuie să fie și vreo icoană pe undeva.

Fumez o țigară la balcon, așezată printre lucrurile uitate de foștii chiriași. O oliță, o sticlă goală de Domestos, niște cîrpe, o sanie допотопная și o căldărușă plină de clește pentru rufe.

IMG_0023

După perdeaua care împarte camera în două, găsesc rama de lemn a copilăriei cuiva. A mea s-a pierdut în odată cu reparația, ca și oricare alt argument că am fost copil vreodată.

Mi s-a făcut dor de vremea cînd tatăl meu era cel mai deștept om de pămînt     pentru că era tatăl meu și mama mea era cea mai frumoasă de pe pămînt pentru că era mama mea.

Mi s-a făcut dor de timpurile cînd îmi era interesant la țară și cînd paturile se strîngeau în divan cînd le îndoiai spre mijloc pînă la pocnitură. Cînd mi se făcea foame numai după ce plecau oaspeții și mama deacuma strînsese masa.

Mi s-a făcut dor de timpul cînd puteai măsura cu cît ai crescut în ultimii doi ani. Certitudinea nu mai face parte din privilegiile mele de cînd nu mai cresc în înălțime.

6 thoughts on “despre Carrie Bradshaw în Uniunea Sovietică

  1. Știi să legi cuvintele atât de frumos și să răscolești doruri atât de vechi… Mi-ai amintit de anii în care eram măsurată la tocul ușii, înainte de culcare mă imaginam în peisajul din tabloul de deasupra patului iar părinții mei erau super-eroi.

    Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s